Informacja na temat zatruć pokarmowych
Informacja na temat zatruć pokarmowych
W związku z wzrastającą w naszym województwie liczbą zakaźnych zatruć pokarmowych PSSE w Wodzisławiu Śl. podjęła odpowiednie działania w ramach interwencji nieprogramowej "Profilaktyka zakaźnych zatruć pokarmowych".
Na polecenie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Katowicach przekazujemy informacje dotyczące zatruć pokarmowych pałeczką salmonelli.
Pod pojęciem salmonellozy rozumiemy zachowanie wywołane przez pałeczki salmonella tzw. zwierzęcego pochodzenia, wystepujące zarówno u zwierząt dzikich jak i hodowlanych (ptaki, gryzonie, psy i koty). W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) pałeczki mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie.
Zakażenia pałeczką salmonella wywołują u ludzi najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe występujące zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia to: napadowe bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasem nudności lub wymioty. U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku może przebiegać ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach a także z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy.
Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową, w następstwie spożywania produktów spożywczych, przeważnie pochodzenia zwierzęcego, zakażonych pierwotnie lub wtórnie kałem zwierząt lub ludzi zakażonych. Najczęściej nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i inne) oraz rozdrobnione przetwory mięsne.
Mimo wszędobylstwa pałeczek salmonelli zachorowania można uniknąć przez:
-
mycie rąk przed przygotowaniem posiłków
-
utrzymanie czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
-
przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
-
wydzielanie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja
-
poddawanie żywności wysokiej temperaturze (gotowanie, pieczenie)
-
mycie jaj przed rozbiciem skorupki
-
parzenie we wrzątku jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych wysokiej temperaturze
-
unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców
Na terenie działalności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wodzisławiu Śląskim w 2014r. odnotowano 48 przypadków zatruć pokarmowych pałeczką salmonella. Do końca września 2015 roku zachorowań wywołanych pałeczką salmonella było 12.